Головна » 2016 » Березень » 23 » СТВОРЮЄМО ВЕЛИКОДНІЙ ОБЕРІГ
23:50
СТВОРЮЄМО ВЕЛИКОДНІЙ ОБЕРІГ

Майстер-клас із писанкарства відбувся в Інституті філології й журналістики Вінницького педуніверситету 23 березня. Студенти-журналісти 2 курсу в межах навчальної дисципліни «Історія української культури», згадуючи прадавню народну традицію, вчилися виготовляти символ Великодня – писанку.

Другокурсники заздалегідь підготували курячі яйця, харчові фарби, писачки, бджолиний віск, парафінові свічки та папір. Доцент Ірина Хоцянівська докладно описала етапи роботи, схематично зобразила майбутній орнамент, наголосила на сакральності обряду. Всі активно взялися до справи.

Виглядало це так: ділили яйце на умовні частини вздовж і впоперек, наносили малюнок розтопленим воском, опускали в різні фарби від найсвітлішої до найтемнішої, під кінець обережно знімали залишки воску й ретельно витирали готовий атрибут серветками.

Майстриня зауважила, що створення писанки позитивно впливає як на духовний, так і фізичний стан людини. Процес розпису заспокоює, тренує зосередженість, дає змогу створити оберіг власними руками.

Дві години творчої праці ознаменувалися піднесеним настроєм та різноманіттям виготовлених писанок. Окрім яскравих вражень, усі студенти отримали високі бали.

Як виявилося, оздоблення великодніх яєць – не важке, а цікаве й пізнавальне заняття. Відтак учасники майстер-класу, отримавши практичні навички, готові святкувати Воскресіння Христове за народними традиціями.

Ірина БОГАЧУК
Світлини Яніни ЛУКАШОВОЇ

 

Переглядів: 451 | Додав: Gandzuk | Рейтинг: 5.0/7
Всього коментарів: 0
avatar