Головна » 2017 » Вересень » 23 » НА ГОРОДІ ФЕСТИВАЛЬ, А У МИСЦІ – БОРЩИК!
11:39
НА ГОРОДІ ФЕСТИВАЛЬ, А У МИСЦІ – БОРЩИК!

«Головне – приїжджайте зі своїми ложками. Пригощають усіх!» – девіз свята, яке 21 вересня традиційно зібрало любителів гастрономічного туризму у «Театрі на городі» в селі Якимівка Оратівського району.

Ситі та щасливі повернулися студенти Вінницького педуніверситету з ювілейного Х Всеукраїнського фестивалю українського борщу.

На гостину до заслуженого журналіста України Ганни Секрет, котра вже вдесяте збирає гостей з різних куточків України у хаті батьків, з радістю завітали й студенти-журналісти разом із завідувачем кафедри журналістики, реклами та зв’язків з громадськістю, доцентом Віталієм Гандзюком, доцентом Володимиром Каленичем та асистентом Мариною Дяченко.

Автомобілі, автобуси, байкарські мотоцикли та навіть вози заполонили вулиці с. Якимівки. Словом, «яблуку не було, де впасти». Українська пісня в супроводі духових інструментів, дзенькіт казанів, півсотні фольклорних колективів, міні-ярмарок, ефектні господині, а також колоритні костюми артистів. І це все, уявіть, на одному подвір’ї!

Закулісся на городі теж «нічого собі». Мабуть, жоден український город не бачив стільки видів борщу – цьогоріч аж 43. Відзначився й наш – журналістський. Нашинкувати капусти, замочити квасолі, зварити реберце… І це ще далеко не весь список справ, якими займалися юні кухарки у ніч на 21 вересня, аби вийшов смаколик «те, що треба». А запах… цей екзотичний для студентів запах, що довго не давав заснути гуртожитським хлопцям.

Оригінальні рецепти та борщ на пробу привезли господині із Вінницької, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Полтавської та Черкаської областей, зокрема наша кухарсько-мистецька команда. Смакували запашну страву під виступи фольклорних співочих колективів.

– Відрадно, що існують такі фестивалі, котрі дають можливість проявити себе тим колективам, про які, можливо, ніхто раніше й не чув. Фестиваль борщу – це саме те свято, для простих людей, як ми. Беремо участь уже восьмий рік поспіль, тож щиро вдячні Ганні Василівні за запрошення та віру в наші сили», – ділиться керівник фольклорного ансамблю «Сусідоньки» Жанна Тарнавська.

З нагоди ювілею проекту засновниця підготувала книгу «На борщах зростає Україна». Це своєрідний літопис фестивалів, у якому зібрано безліч рецептів борщу, народних пісень та приказок. Книга проілюстрована понад 300 світлинами.

На фестиваль завітали шановані гості: поетеса Ганна Чубач, акторка Людмила Алфімова, письменник Вадим Вітковський, артисти Микола Янченко та Олексій Ричко.

Учасники частували гостей, розповідали власні секрети приготування. Так, 39-річна Лілія Сорока з Вінницького району розливає борщ у глиняні миски. Привезла 20 літрів страви. Готувала на плиті в чавунному горщику, який отримала у спадок від свекрухи.

Окрім борщу, привезли на закуску сала, пиріжечків, пампушок, пончиків з часником. Тож втриматися від спокуси скуштувати що-небудь було неможливо. За смачну страву й жваву пісню «Ой, на городі» студенти-журналісти педагогічного отримали в нагороду диплом та символічні подарунки, та, головне, щирі оплески.

Хмари весь день нависали над с. Якимівкою, утім оберіг позаду сцени не лише врятував від дощу, а й створив запальну атмосферу!

Юлія ДОНЧЕНКО

Фото Юлії СУРЖИКОВОЇ, Марини ДЯЧЕНКО

 

Переглядів: 446 | Додав: Gandzuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar